TAG NU I BUND

      - Tag nu i bund,

siger Ellen, mens fadet med kalvefrikassé går rundt. Karsten tager aldrig i bund. Ved første forsøg får han kun dyppelse  med op på skeen. Så siger Ellen:

      - Karsten ! 

Så tager Karsten i bund, og med op kommer flere stykker kød, som lander sammen med sovsen oven på kartoffelmosen.

Af og til kommer der en djævel op i Karsten. Faktisk sker det hver anden søndag i årets løb. Alle de søndage, hvor familien spiser til middag i Kongens Lyngby. Da står  den altid  på kødret med dyppelse, som nu kalvefrikassé, eller frikandeau. Så glemmer Karsten altid at tage i bund.

Det  er den gotschalske djævel, som er på spil, og er så lumsk, når den driller, at kun Ellen bemærker den. Den havde sneget sig  med op  til Danmark under Napoleons-krigene. Det var dengang en ung rhinpreusser, ved at udgive sig for sin far, var sluppet for at springe soldat i Napoleons hær.

       "Ach, mein Sohn ist schon drei Tage fort", havde han svaret den franske officer, som  kom ham i møde på gårdspladsen. Derpå var han roligt vandret videre, som i et ærinde, ud af gården. Kort efter kunne man se ham i strakt galop på vej nordpå  til sikkerhed i  byen Altona. Derfra  rejste han  videre til København, hvor han slog  sig ned og stiftede familie. 

                                                                *

Søndagen efter er der middag  i Gentofte, men to uger senere er familien tilbage i Kongens Lyngby.Så lyder menuen på okseragout.Så glemmer Karsten på ny at tage i bund. Så siger Ellen:

     - Åååh, Karsten ! 

Og så tager Karsten i bund.

                                          .oOo.


©Agnete Knudtzon 2011

Kilde: Fr. G. Knudtzon. Ungdomsdage
Memoirer og breve XLIX
Gyldendalske boghandel, 1927


Den gotschalkske djævel   Til top    Kontakt    Galleri