Tag nu i bund

TAG NU I BUND

 

- Tag nu i bund,

 

siger Ellen, mens fadet med kalvefrikassé går rundt. Karsten tager aldrig i bund. Ved første forsøg får han kun dyppelse med op på skeen. Så siger Ellen:

 

- Karsten !

 

Så tager Karsten i bund, og med op kommer flere stykker kød, som lander sammen med sovsen oven på kartoffelmosen.

 

Af og til kommer der en djævel op i Karsten. Faktisk sker det hver anden søndag i årets løb. Alle de søndage, hvor familien spiser til middag i Kongens Lyngby. Da står den altid på kødret med dyppelse, som nu kalvefrikassé, eller frikandeau. Så glemmer Karsten altid at tage i bund.

 

Det er den gotschalske djævel, som er på spil, og er så lumsk, når den driller, at kun Ellen bemærker den. Den havde sneget sig med op til Danmark under Napoleons-krigene. Det var dengang en ung rhinpreusser, ved at udgive sig for sin far, var sluppet for at springe soldat i Napoleons hær.

 

"Ach, mein Sohn ist schon drei Tage fort", havde han svaret den franske officer, som kom ham i møde på gårdspladsen. Derpå var han roligt vandret videre, som i et ærinde, ud af gården. Kort efter kunne man se ham i strakt galop på vej nordpå til sikkerhed i byen Altona. Derfra rejste han videre til København, hvor han slog sig ned og stiftede familie.

 

*

 

Søndagen efter er der middag i Gentofte, men to uger senere er familien tilbage i Kongens Lyngby.Så lyder menuen på okseragout.Så glemmer Karsten på ny at tage i bund. Så siger Ellen:

 

- Åååh, Karsten !

 

Og så tager Karsten i bund.

 

.oOo.

 

 

©Agnete Knudtzon 2011

 

Kilde: Fr. G. Knudtzon. Ungdomsdage

Memoirer og breve XLIX

Gyldendalske boghandel, 1927

 

 

Den gotschalkske djævel Til top Kontakt Galleri